tulpen
fysiotherapie

De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen.

De eerste afspraak

Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar de huisarts moet. Zo’n uitgebreid gesprek is niet nodig als je door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Onderzoek

Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. Welke fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.

De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.

Behandeling

Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. Welke fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat je wilt bereiken.

Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering, bent u hiervoor verzekerd dan declareren wij rechtstreeks met de zorgverzekeraar, u ontvangt geen rekening. Voor patiënten met een chronische aandoening gelden andere regels, vanaf de 21e behandeling worden de verdere behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt bij ons informeren of u hiervoor in aanmerking komt.

Vergoedingen

Klik hier voor informatie over tarieven en vergoedingen.

Specialisaties

Deze methode is ontwikkeld voor klachten aan de gewrichten, wervelkolom en aan de spieren door Brian Mulligan ( Nieuw-Zeeland, 1990).

Bij dit behandelconcept wordt ervan uitgegaan dat zodra een gewricht door welke oorzaak dan ook, een minimale positie verandering ondergaat, het functioneren van dit gewricht of andere gewrichten hindert.

Waardoor er klachten kunnen ontstaan zoals: pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen, duizeligheid, etc.

Door de zachte Mulligan manipulaties vinden subtiele positieveranderingen in een gewricht plaats, waardoor de bewegingsfunctie wordt hersteld.

De resultaten zijn direct waarneembaar en hebben een langdurig effect.

De Mulligan behandelmethode is op twee punten uniek in vergelijking met andere behandelvormen:

  • de technieken kunnen, indien geïndiceerd, 100% pijnvrij worden toegepast
  • de patiënt heeft tijdens het uitvoeren van de technieken een duidelijk actieve rol

Medical Taping is een behandelmethode die met behulp van tape de spieren ondersteunt.

Spieren zijn belangrijk voor ons functioneren en bewegen, maar ook voor o.a. de bloed- en lymfecirculatie. Indien de spieren niet goed functioneren, dan kan dit tot uiteenlopende klachten leiden.

Met deze gedachte zijn er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld waarbij de spieren niet gehinderd worden in hun bewegingen en functioneren. Door de liftende werking van de tape op de huid ontstaat een drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer worden hersteld. Door de drukvermindering op de pijnreceptoren neemt de pijn af. Het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd waardoor een beter functioneren mogelijk is.

Toepassingen zijn o.a.:

  • (sport-) blessures
  • gewrichtsklachten
  • overbelasting ( o.a. RSI, tenniselleboog)
  • ontstekingen en vochtophopingen
  • houdingscorrectie

De huidvriendelijke eigenschappen van de tape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden, wat een snel herstel van weefseltrauma ten goede komt.

Dry Needling is een techniek waarbij verhardingen in spieren (myofasciale triggerpoints) worden ontspannen.

Een triggerpoint is een lokale verharding en pijnlijke plek in de spier die naast lokale drukpijn ook vaak (een door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken.

Triggerpoints kunnen ontstaan door overbelasting, ongevallen en blessures, maar bijvoorbeeld ook door stress, een verkeerde houding of een tekort aan beweging.

Behalve door middel van pijn kan een triggerpoint zich uiten in stijfheid, spierkrachtvermindering, zweten, koude handen en duizeligheid.

Het triggerpoint wordt behandeld d.m.v. een fijne naald die in het centrum van de verharding wordt geplaatst.

De hierbij optredende ontspanning van het triggerpoint zorgt voor een beter functioneren.

Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van Dry – Needling.

Momenteel krijgt één op de drie Nederlanders in zijn leven te maken met een vorm van kanker, dat zijn 90 duizend mensen per jaar.
Gelukkig wordt er veel geld en tijd besteed aan wetenschappelijk onderzoek. Door de verbeterde behandeling en door de ziekte in een vroeg stadium te signaleren, leven mensen met kanker steeds langer.

Binnen onze praktijk hebben wij ons toegelegd op de begeleiding van mensen met kanker en hun naaste omgeving.

Bij de behandeling van oncologiepatiënten worden 4 fasen onderscheiden:

  1. Behandelfase, waarbij de diagnose gesteld is en een operatie, bestraling en/of chemotherapie plaatsvindt
  2. Herstelfase, waarbij de medische behandelingen achter de rug zijn en de patient zich kan richten op herstel
  3. Palliatieve fase, waarbij duidelijk is dat de ziekte niet meer te genezen is en de behandeling gericht is op het zoveel mogelijk behoud van kwaliteit van leven
  4. Terminale fase waarbij het duidelijk is dat het levenseinde nadert. Binnen deze fase is de behandeling gericht op het bieden van zoveel mogelijk comfort aan de patient, die afscheid neemt van het leven


In elke fase van de ziekte kan er een beroep gedaan worden op onze zorg.

Tijdens uw eerste afspraak krijgt u een uitgebreide intake: samen bekijken we wat uw behoeften zijn en welke ondersteuning u nodig heeft.
Aan de hand van de intake stellen we in overleg met u een behandelplan op. Deze behandeling kan bestaan uit één of een combinatie van de verschillende therapieën die wij in onze praktijk aanbieden.

Indicaties:

  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Pijn
  • Littekens
  • Verminderde conditie
  • Stijve gewrichten
  • Psychische klachten
  • Angst
  • Stress
  • Emotionele pijn
  • Trauma verwerking

Onze doelstelling is de kwaliteit van uw leven te verbeteren